Ik kies voor……..

Tussen het moment dat ik deze blog schreef en nu is er al weer veel gebeurd. Op korte termijn moeten veel mensen snel belangrijke keuzes maken. Verantwoordelijkheid nemen en prioriteit geven aan onze (volks)gezondheid. Dat vraagt nu even alle aandacht. En ik wens ieder daarbij de nodige moed en kracht.

Het thema kiezen blijft in mijn gedachten. We werken bij MATT Talent graag vanuit de “creatiedriehoek” (voor achtergronden zie onze whitepaper). Daarbij bedenk je waar je naartoe wilt of wat je droom is. Wanneer je dat helder hebt, dan kun je beter keuzes maken.

Zo heb ik langer geleden ooit gekozen om gezond oud te willen worden. Dat doel is voor mij de basis geweest voor een aantal belangrijke keuzes. Zo ben ik gestopt met roken, ben ik minder alcohol gaan gebruiken, gezonder gaan eten en daarmee wat kilo’s kwijt geraakt. Dat ging soms met vallen en opstaan. Maar op de momenten dat ik er echt voor koos, lukte het opeens. En ging ‘dingen anders doen’ eigenlijk vrij gemakkelijk.

Wat wil ik eigenlijk

Op dit moment zijn er weer wat ontwikkelingen waardoor ik ben gaan nadenken over wat ik eigenlijk wil. Bij alle berichtgeving over de klimaatcrisis voelde ik me aanvankelijk machteloos. De regering besloot op een bepaald moment dat de maximumsnelheid weer terug zou gaan naar 100 kilometer. Ik las wat het verschil in milieubelasting was en op dat moment dacht ik: ik kies voor een gezond leefklimaat. Rutte noemde het een rotmaatregel. Dat vond ik een vreemde gedachtegang en maakte me opstandig. Wanneer we om ons klimaat geven is het toch juist logisch en wil iedereen dat toch? Daarom ben ik vanaf het moment dat dit besluit werd genomen al 100 gaan rijden. Dat leverde me heel veel op. In het begin was het wennen en voelde ik me een brave borst. Vooral toen boze medeweggebruikers luid hun ongenoegen kenbaar maakten. Dat kon ik oplossen door meer en  eerder rechts te gaan rijden. Verbazend was het inzicht dat het meestal maar een paar minuten scheelt in reistijd. En ik vind het veel rustiger. Meer tijd om van de omgeving te genieten, rustig met de flow mee in plaats van steeds weer gas geven en remmen. En wat een mooie beloning: we bleken 175 kilometer extra te rijden met een volle tank. Mijn bevindingen deelde ik graag met anderen. Met als gevolg dat anderen het ook gingen proberen. Mooi toch?

Je kiest niet altijd bewust voor situaties die je overkomen

Zoals nu het coronavirus en alle impact die dit heeft op de hele samenleving. Toch kun je ook hierbij wel kiezen hoe je ernaar kijkt. Ik stel me dan altijd de vraag: wat is hier goed aan? Hoe kunnen we dit gebruiken in de richting waar we naartoe willen? In feite zijn we nu collectief aan het vertragen. Heel veel dingen kunnen en mogen niet meer. Dat betekent meteen dat we meer tijd hebben. Meer rust om na te denken. Is dit geen goed moment om te reflecteren op ons hectische bestaan? Willen we dit wel zo? Kiezen we daarvoor? Gaan we straks weer gewoon door op de oude voet? Of grijpen we deze situatie aan om andere keuzen te maken met elkaar?

Bijzonder dat de uitbraak van dit virus in Nederland zo goed als samenvalt met de ingang van het verlagen van de maximum snelheid. Een dubbele vertraging. En dan zie en hoor ik veel mensen die zeggen dat ze niet van plan zijn om daaraan mee te doen. Maar mogelijk moet iedereen dat wel dadelijk. Of door corona, of doordat anderen wel 100 rijden en je dan vanzelf terug moet schakelen. Ik wens dat iedereen dan gaat ervaren wat de voordelen zijn. Minder haast, meer tijd en aandacht voor wat echt belangrijk is.

Ik kies daarvoor…..

Marja Lensink
Organisatieadviseur/ coach/ ondernemer