De kansen van hybride werken.

De coronaperiode heeft de inzichten rondom tijd- en plaats onafhankelijk werken verrijkt. Vóór corona was thuiswerken een uitzondering. Tijdens corona was thuiswerken de regel. En we hebben gemerkt dat thuiswerken van toegevoegde waarde is. Na corona willen we het beste van beide behouden en van één en één drie maken. Zodat de organisatie en de medewerkers voordeel ervaren van de mogelijkheden om thuis en op werklocaties te werken.

Veel werkgevers en medewerkers willen in de post-coronaperiode hybride werken structureel een plek geven in de organisatie. Dit gebeurt onder andere met thuiswerkregelingen en –overeenkomsten. Hybride werken creëert echter nog veel meer kansen voor bijvoorbeeld gezondheid/vitaliteit, leiderschap en zelforganisatie. Marly schreef hierover een blog: De kansen van hybride werken.