Bestaan door in de flow te verdwijnen

Ank-mooren-morgen-open

Tijdens een dialoogsessie over ‘staan voor waar je in gelooft’ die MATT Talent organiseerde ontmoette ik Ank Mooren. Zij bleek manager bij Bibliotheek Helmond Peel én dichter, schrijver en illustrator. Haar mooie verhaal viel me op en ik vroeg of ik over haar mocht schrijven. Na haar volmondige ja belde ik haar.

“Hallo, met Ank,” en nog een heel verhaal klinkt er met een zacht Brabants accent, maar niet daarom onverstaanbaar. “Versta je me niet? Ik woon in een kasteel met nogal dikke muren.” Dat verklaart een hoop.

“Ik begon met schrijven toen ik 8-9 was, en dat is mijn hele leven een constante factor geweest. Ik heb de kunstacademie gevolgd, o.a. als beeldend kunstenaar en docent kunsteducatie gewerkt, en altijd schreef ik.”

Wat heet. Gedichten, theaterstukken, columns en nog veel meer. “Eerst schreef ik nog heel letterlijk en wat literair maar nu probeer ik steeds meer eromheen te schrijven in mijn gedichten en gewoon te schrijven zoals ik dat wil. Publiceren lukt regelmatig en is geen doel op zich, al wil ik dat nog wel graag.”

“Poëzie schrijven gaat bij mij om taal en ritme, een bepaald gevoel kan een startpunt zijn maar ik vind juist dat je niet alleen uit gevoel moet schrijven. Het is een wijdverbreid misverstand, dat gedichten puur uit gevoel geschreven worden. Het gaat heel erg om de verbinding van taal en gevoel. Over het schuiven en nadenken over woorden en de betekenis en het gebruik daarvan.“

“Ik zoek naar een manier om mezelf in de woorden te laten zien en tegelijkertijd dat niet op de voorgrond te plaatsen zodat de lezer zijn eigen interpretatie van de woorden kan toelaten.”

Dat doet ze met verve in haar soms korte, dromerige werk, ze tracht te verwoorden wat je niet kunt verwoorden. Ze schrijft gedichten voor kinderen “en voor het kind in ieder van ons.”

“Mijn liefde voor beeld en taal komen samen tot bloei en mijn illustraties vormen samen met de teksten een geheel, gelijkwaardig aan elkaar.” Ze publiceert ook op Instagram en geniet daar van de interactie met haar publiek. Een van de mooiste momenten van haar leven was bij de presentatie van haar gedichtenbundel “Morgen ben ik weer open” waar haar ouders, kinderen en vrienden bij elkaar waren en zij haar werk voordroeg.

Ank is ook nog manager. “Of ik een betere manager ben door mijn kunstzinnige werk? Misschien, ik heb wel ervaren dat het andersom invloed heeft gehad. Ik werk gestructureerder in mijn schrijven en scheid hoofd- en bijzaken beter.”

“Als je gedichten of wat dan ook wilt gaan schrijven, moet je veel lezen”, adviseert Ank. “Schrijf er een beetje omheen, zoek niet-alledaagse beelden en geniet van de ervaring van het schrijven zelf.”

Dat doet Ank ook:

“Het is fijn om te merken dat je anderen een plezier doet, misschien wel zingeving kan bieden, met iets dat je eigenlijk voor jezelf maakt. Door in de flow van het maken te verdwijnen.”

Website: https://ankmooren.nl
Insta: https://www.instagram.com/vierkantje_poezie/

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.